Veggie : BURGER & ROLLS

Je tady léto, krásné období které nabádá k super večírkům, cestování, pohodě, dobrému jídlu a pití. Dneska jsem se rozhodla, ukázat vám moje další dva oblíbené recepty. Jeden je dokonce i super dietní a druhej je ideální na to, když máte chuť na prasárničku ale zároveň do sebe nechcete cpát obyčejnej mekáč. Prostě můj dokonalej vegí burgřík kterej dělám pokaždé jinak podle toho co mám doma.

Začneme rolkama. Vietnamské nesmažené rolky plněné tím, co zrovna moje prázdná lednička dala. Udělala jsem si je k snídani a byly absolutně delikatesní. Bohužel mi je moje drahá polovička skoro všechny snědla ještě dřív, než jsem k nim udělala omáčku, takže jestli si je chcete užít – nedávejte je na stůl dokud u něj sama nesedíte.

Jak na ně?

U nejbližšího vietnamce ve večerce nebo větším supermarketu koupíte  pravý vietnamský rýžový papír. Je super připravit si všechny ingredience hezky dopředu aby se vám rolky snadno plnily. To jest :

  1. Mísu nebo talíř do které snadno namočíte celej papír.
  2. Čisté velké prkénko na kterém budete rolovat.
  3. Velký talíř na které budete hotové rolky odkládat.
  4. Zeleninu na naplnění, raw majonézu, koriandrové pesto.

Mrkev nakrájet škrabkou na plátečky, cuketku škrabkou na kolečka, jahody na plátky, zelený čertvý mladý salát, rukola, polníček, bazalkové tofu na tenké nudličky, černé olivy na plátky, nasekanou mátu.

Raw  rajčatová majonéza 

  • 1ks zralého avokáda
  • 4 ks sušených rajčat v oleji, 2 ks cherry rajčat
  • Sušené chili, kapka tabasca
  • Česnek, sůl, pepř, perželka, citrón
  • Všechny indgerdience promixujeme a následně ještě dochutíme dle potřeby a dáme chladit

Koriandrové pesto

  • 2 hrsti čerstvého koriandru
  • 2 lžíce slunečnicového kvalitního oleje
  • 2 lžičky sezamového semínka
  • 10ks kešu oříšků
  • zelená chili paprička
  • sůl, pepř, limetka
  • vše poctivě rozmixujeme a dochutíme

Plátek rýžového papíru namočte do vody maximálně na 5 sekund a pak hned vyndejte na prkénko. Rolky začneme hezky různorodě plnit dle vaší fantazie a chuti. Já jsem vyzkoušela všemožné kombinace a všechny byli výborné. Nejvíc ale u mě asi zabodovala tato : mrkev, mix salátků, cuketka, olivy, majonéza. Koriandrové pesto je zase výborné s jahodami a cuketou. Nakonec lehce pokapejte kvalitní sojovou omáčkou – kikoman vede 🙂

Tip ! Koriandrové pesto servírujte k rolkám v malé mističce, je výborné když se do něj rolky namáčí, stejně tak majonéza nebo obyčejná sójovka.

Veggie burger 

Kdo by ho nemiloval? Bezkonkurenčně jedno z nejoblíbenějších jídel vesmíru. Možná jste slyšeli,  že před dvěma lety vyhrál soutěž o nejlepší hamburgeru v New Yorku ten veganský? Jestli jste ještě hambáč bez masa neměli, utíkejte si ho udělat. Verzí se dá vymyslet milióny, chuťově převálcuje ten masovej a nemusí v něm bejt ani tuna sýra nebo tučné majonézy.

Jak už jsem psala, dělám ho pokaždé jinak, podle toho co máme doma! Tentokrát jsem udělala co nejzdravější, plný pestrých barev, chutí, zeleniny a zdravých omáček.

Jak na něj?

Placička 

  • 1 plechovka fazolí ( menších černých)
  • cibulka červená nadrobno, pórek nadrobno, nastrouhaný menší uvařený brambor
  • petrželka, sůl, pepř, kapka citronu
  • 2 lžíce kus-kusu, 2 lžíce sojového granulátu
  • můžete přidat vyšlehaný sníh z jednoho domácího bílku a žloutek
  • 2 lžíce bezepkové mouky

Omáčka 1 

  • 2 větší rajčátka
  • chili, sůl, pepř, tabasco
  • dijonská hořčice, sušené rajče, kapari, česnekový olej
  • 1ks kyselé okurky, 1ks kozího rohu
  • Lžíce kečupu

Omáčka 2

  • 5ks ředkviček
  • kousek okurky
  • kopr, citron, sůl, pepř, olivový olej

Obě omáčky pořádně promixujte aby byly pěkně našlehané, potom dochuťte pepřem, solí a citrónem.

Plátky rajčátek opeču na kapičce olivového oleje aby hezky změkla, červenou cibulku nakrájím na proužky a rychle orestuji vedle rajčat. Posekám rukolu a čerstvý špenát a vše si připravím na pracovní plochu aby se mi všechno dobře servírovalo.

Z těsta na placičky vytvoříme ideální tvar do hamburgru a obalíme lehce v kukuřičné okořeněné mouce (pepř,sůl). Rozpálíme pánev nebo troubu a na mírném ohni opékáme s minimem tuku.

Potom už to znáte 🙂 Opečeme si nejlépe domácí bulky na oliváčku aby byly pěkně měké a mírně křupavé a naplníme dobrůtkama. Omáčkama nešetřete, jsou zdravé a krásně nám celé jídlo dochutí a oživí.

Podáváme s domácíma hranolkama nebo salátkem. Celé tohle jídlo se dá udělat i na grilu 🙂

BUDU RÁDA KDYŽ MI DÁTE VĚDĚT JAK VÁM CHUTNAL. PŘÍŠTĚ UŽ SE MŮŽETE TĚŠIT NA CESTOVÁNÍ A OUTFITY. MAKÁM NA ČLÁNCÍCH PRO VÁS 🙂

Mějte se krásně, ať se vám daří a užívejte si života na maximum.

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *