KOSTARIČAN

Když jsme se v červenci z Kostariky  vrátili domů nechutnalo mi jíst. Ze všech českých supermarketů a surovin se mi zvedal žaludek. Troufnu si říct, že ani v Asii jsem se nesetkala s tak zdravým a živým jídlem a celkově potravinama jako právě na Kostarice. Na místě, kde žije moje rodina ( Osa – Corcovado )  je to vyslověne ráj pro vaše tělo i duši a to hlavně i díky jídlu. Domácí sýry, všemožné druhy ovoce a zeleniny jen od místních pěstitelů. Minimum plastů a komerčních amerických značek. Každý kousek zeleniny, ovoce nebo bylinky v sobě obsahoval maximum chutě, života a energie. Na tak čistý jídlo, si člověk jako já  zvykne prakticky okamžitě.

Nejvíc jsem si zamilovala jejich styl vaření a celkový přístup k životu. Tady u nás pořád potřebujeme vymýšlet něco nového, mít miliardu receptů a pořád něco obzvlášťovat, přidávat, pozměňovat. Hlavně aby to všechno bylo co nejvíc složité a pestré a když tam není maso tak tam nasypat spoooustu sýra a ještě olivy a ještě smaženou cibulku atd…atd…..

Na Kostarice mají domorodci PURA VIDA – to znamená, že žijou co nejpohodovějším a nejjednoduším životem bez stresu a negativismu a to ve všech směrech a ohledech. Není to nic, co by se snažili předstírat a nedařilo by se jim to. Jsou prostě takový z hlouby jejich duše.

(Prosím, nesnažte se nikdy tento výraz hledat ve slovníku a doslovně jej překládat. Není to totiž možné. Pura Vida se musí žít, odžít a někdy i přežít. Pro kostaričany je to víc než srdeční záležitost a národní poklad)

 

Pura vida se odráží samozřejmě i v gastronomii. Neřeší komplikovaně každé ráno co budou snídat. Prostě snídají Gallo Pinto (čti GAJO PINTO) a pura vida .

Občas si na to nakrájí smaženej banán, někdy si k tomu dají vajíčka míchaná, někdy volské oko, jindy k tomu zakusují meloun a skoro vždy k tomu krájí  čerstvé avokádo.

JÁÁÁ TOHLE JÍDLO PROSTĚ MILUJUUUUUUU!!!! Jedla jsem ho každý den, a neomrzelo mě. Když jsem přijela domů, děsně mi to chybělo. Ale je pravda, že tak dobré Gallo jako na Kostarice, v Čechách těžko uděláš.

Já vám dneska sepsala návod jak na to. Pokud dodržíte postup a ingredience z 90% se té chuti přiblížíte a i to stojí za to 🙂

 

RECEPT

Co nutno míti?

1 den starou uvařenou rýži ( nutno uvařit hodně na skus, rýže nesmí být za žádnou cenu rozvařená ani moc měkká)

1 den uvařené tmavé fazolky druh na fotce ( také nutno uvařit v na skus aby nebyly fazole rozvařené, vaříme v osolené vodě)

hodně čerstvého  koriandru ( pokud ho nemáte, vůbec se o Gallo nepokoušejte, bez toho to prostě nejde a ani Babica to nedokáže)

cibulku (2ks) , česnek, sůl, pepř, rajčata, avokádo ( tvrdší ale zralé ) , citrón, případně vajíčko

Pzn. Co mi obrovsky na tomhle receptu chybí je smaženej banán!!!!! Ten jsem bohužel neměla a rozhodně je neodkladnou součástí receptu. Pokud se vám podaří někde sehnat platano na smažení, určitě to k tomu přidejte.

POSTUP

Jak na to?

  1. Na oleji slunečnicovém osmažíme pěkně pomalu do růžova cibulku na drobno, přidáme k cibulce rovnou trošku čersvého posekaného koriandru. Dále přidáme na plátky nakrájený jeden pstroužek česneku , osolíme, opepříme a ještě chvilinku posmažíme. Dále přidáme větší misku cca 4 plné hrstě uvařených studených fazolek a společeně dále posmažíme další 2-4 minutky a přidáme hrst čersvého koriandru. Na konec pak přidáme uvařenou rýži cca 300gramů. Společně ještě chvilku na pánvi míchame, pak odstavíme z plotny , dosypeme velkou hrst čerstvého koriandru a společne ještě minutu mícháme mimo plotnu.
  2. 1/2 avokáda nakrájíme na kostičky, posolíme a pokapeme citrónem
  3. 2/2 avokáda nakrájíme na drobnejší kostičky do misky, přidáme 4ks na drobounko nakrájených rajčátek, šťávu z citrónu, zase čerstvý koriandr, sůl, pepř a olivový olej
  4. Můžete si k tomu na pánvičce osmažit volské oko nebo udělat míchaná domácí vajíčka – je to super kombinace !!
  5. Dále si k tomu můžete udělat majonézovo jogurtový dip ( evropská rozmazlenost ) občas jsem to viděla i na Kostarice ale spíš ve větších restauracích nebo nákupních centrech. Rozmícháte soj.jogurt a soj. majonézu + sůl + pepř + citrón + česnek a je hotovo.
  6. Všechny přísady, které si ke Gallu uděláte společně nandáte na talíř a luxusní snídaně plná všech potřebných živin je na světě.

 

 

TAK. A JE HOTOVO! Snídejte s lehkostí a pohodou. Je důležité ráno poděkovat za nový den, uvědomit si, že jsme na živu, vše za co jsme vděčný a že máme co jíst. Nebrat všechno tak automaticky a malinko se zastavit. Rozmyslet se, jaký chceme ten den mít a co uděláme proto, aby se nám dobře bylo.

TAK DOBTOU CHUŤ A PURA VIDA!